“Всі гадають, ніби математика — наука суха, що полягає вона тільки в умінні рахувати. Це безглуздя. Цифри в математиці відіграють наймізернішу, найостаннішу роль. Це — найвища філософська наука, наука найбільших поетів…”, – Михайло Остроградський – геній, визнаний за життя.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про оголошення 2020-2021 навчального року Роком математичної освіти в Україні». У пріоритеті – забезпечення сучасного рівня викладання математичних дисциплін.

     План Року математичної освіти передбачає заходи, покликані забезпечити рівний доступ учнів до вивчення математики і застосування сучасних технологій навчання математики, удосконалити ресурсне забезпечення освітнього процесу, підвищити мотивацію школярів до вивчення математики та її застосування в житті, популяризувати математичну освіту.

     Зокрема, починаючи з травня 2021 року здобувачі повної загальної середньої освіти складатимуть обов’язкову державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з математики.

     Згідно з планом, упродовж навчального року 2020/2021 також передбачено:

  • збільшити кількості навчальних годин на вивчення математики в Державному стандарті базової середньої освіти;
  • впровадити курси «Логіка», «Математична логіка» у варіативну складову навчальних планів 1–11 класів;
  • провести тренінги для вчителів початкових класів та вихователів закладів дошкільної освіти із застосування Легоматематики в освітньому процесі;
  • оснастити школи і профтехи, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій;
  • створити каталог освітніх ресурсів з вивчення математики;
  • розширити мережі математичних гуртків у закладах загальної середньої та позашкільної освіти;
  • організувати математичні хаб-простори на базі вишів, що мають факультети (інститути) з підготовки вчителів.

     У квітні 2021 року також заплановано створити безкоштовний математичний онлайн-ресурс та розробити відповідний контент для учнів та вчителів математики. Упродовж червня-серпня 2021-го планують організувати літні «математичні школи» для вчителів та учнів, а на листопад – відкрити Музей науки.

ПЛАН ЗАХОДІВ
щодо проведення Року математичної освіти у
ДНЗ ХВПУ № 6 у 2020/21 навчальному році


Найменування заходу Строк виконання Відповідальні за виконання
Інформування про оголошення 2020/2021 навчального року Роком математичної освіти в Україні 31 серпня 2020 р. Ковальова Т.І.  методист
  Планування заходів  щодо проведення Року математичної освіти в Україні у 2020/2021 н.р. в училищі До 10 вересня 2020 р. Члени мк викладачів  загальнопрофесійної та  загальноосвітньої підготовки
Створення інформаційної сторінки«Рік математичної освіти в Україні» на сайті училища До 10 вересня 2020 р. Оруджова Д.Е.
  Організація та проведення І-го етапу Всеукраїнської  олімпіади  з математики 20 жовтня 2020 р. Матвійчук О.В.
Книжково-ілюстративна виставка «Геометрія в нашому місті» 01-20 лютого 2021 р. Нікітєнко О.Б.
Виготовлення лепбуків «Математика в повсякденному житті» 25 листопада 2020 р. Котенко В.Г.
Розробити пам’ятку для випускників щодо складання ЗНО та ДПА у 2021 році 20 жовтеня 2020 р. Сукачова С.В., Матвійчук О.В.
Інформаційні 10-хвилинки під час предметного тижня: «Математика як шлях до вивчення природи» 02 грудня 2020 р. Долженкова О.О.
Челенжд «Магія цифр» 20 грудня 2020 р. Долженкова О.О., Сукачова С.В.
Виступ на обласному вебінарі «Реалізація математичної освіти (з досвіду роботи)» 10 грудня 2020 р. Долженкова О.О.
Випуск тематичної училищної газети: «Острів знань» 08 грудня 2020 р. Долженкова О.О.
Виступ на педанараді «Впровадження елементів STEM у навчанні математики» 19 січня 2021 р. Сукачова С.В., Ковальова Т.І.
Доповідь на педнараді «Стан викладання математики» 18 травня 2021 р. Ковальова Т.І.
Проведення училищної олімпіади з математики 20 жовтня 2020 р. Сукачова С.В., Матвійчук О.В.
Педагогічно-математичні читання «Урізноманітнення форм навчання математики в контексті  STEMосвіти» 17 лютого 2021 р. Ковальова Т.І., Сукачова С.В., Матвійчук О.В.
Організація, психологічна підтримка та супровід здобувачів освіти ІІІ-го курсу для участі в ЗНО з математики 12-26 травня 2021 р. Сукачова С.В., Матвійчук О.В.
Аналіз та підведення підсумків Року математики в училищі 10 червня 2021 р. Ковальова Т.І., Храмцова М.М., Долженкова О.О. Сукачова С.В., Матвійчук О.В.